24 Mart 2012 Cumartesi

Sıcak, Soğuk, Sis, Işık, Rüzgar, Yağmur Köpeğinizi nasıl etkiler !..


                Hava durumu tüm canlılar gibi köpekleri de etkileyen bir durumdur. Solduğu hava ne kadar temizse köpeğinizde o kadar sağlıklı olacaktır. Fakat nemli veya pis hava köpeğimiz için oldukça tehlikelidir. Çünkü nemli ve pis hava köpeğiniz için zararlı gazlar içerebilir.
                En ideali 10 veya 20 santigrat derece arası temiz havadır.
                Sıcaklık
                Kuru ve soğuk havalar (3-5 santigrat derece) yetişkin ve sağlıklı köpekler için yararlıdır. Hava ne kadar yoğun oksijen verirse nefes almayı o kadar kolaylaştırır. Soğuk hava köpeğin kan dolaşımını düzenleyecektir. Havanın soğuk olması köpekte vücud sıcaklığını sağlamak için enerji açığı yaratacaktır. Bu da köpeğin yeme iştahını ve buna bağlı olarakta hareketliliğini arttıracaktır. Köpekler özellikle kışın daha fazla köpek maması tüketirler. Bazı köpekleri ise bu tür havalarda enerjisi yüksek özel köpek mamalarıyla beslemek gerekebilir.  Özellikle 3 derecenin altındaki sıcaklıklar köpeğiniz için uygun değildir. Bu soğuklarda çok sağlıklı köpekler  bile hastalanabilir.
                                         

                Köpeğiniz evde yaşıyor  ve soğuğa alışkın değilse soğuk havalarda onu mutlaka giydirmelisiniz. Özellikle evde büyümüş hep evde yaşamış köpeklerin soğuğa dirençleri az olmaktadır. Köpeğinizin bünyesi, sıcağa alışmış bir vücudun ihtiyacına göre yağ dağılımını ve deri kalınlığını düzenler.  Köpeğin sonradan soğuğa alışkın bir düzende yetiştirilmesi ancak sıcaklık yavaş yavaş düşürülerek mümkündür aksi halde hasta olacaktır. Tekrar soğuğa alışması zaman alacaktır. Fakat 3 derecenin altında yaşamaya alışması istisna ırklarda mümkündür. Samoyed ya da Huski gibi köpekler gibi.
                Çok sıcak havada köpeğiniz için uygun değildir. Örneğin 25- 35 derece arası sıcaklıklar iştahını azaltır, susuzluğu arttırır, derisi kurur, zayıf düşer ve hastalanır. Deri hastalıklarının özellikle yaz aylarında görülmesinin önemli bir sebebi de köpeğinizin derisinin sıcaktan dolayı nemini kaybetmesidir. Deri bütünlüğünü yitirince enfeksiyonlara açık hale gelir. Pyoderma ya da ekzama gibi.
                Sıcaklığın kötü etkisini nasıl azaltabiliriz?
                Sıcak havalarda köpeğinizi direk güneş ışığına  maruz kalmasını engelleyin. Gölge yerleri tercih edin. Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkarmayın. Önüne sürekli taze ve bol su koyun. Kısa tüylü köpekleri soğuk havalarda, uzun tüylü köpekleri ise sıcak havalarda korumalısınız.  Bu tür özelliklere sahip köpek ırklarını bu tür hava şartlarında dışarıda gezdirmemeli ve oynamasına izin vermemelisiniz.
                Işık
                Işığın  köpeğimiz üzerinde oldukça önemli bir etkisi vardır. Yetersiz ışık onu güçsüzleştirirken fazla ışıkta göz bozukluklarına hatta retina felçlerine sebep olabilir.  Köpeğiniz için hafif loş bir ışık en uygunudur.
                Sis
                İçerdiği nem köpeğinizin vücudunun soğumasına ve güçsüzleşmesine neden olacaktır. Sisli havalarda köpeğinizi kapalı alanlara almanızda fayda var.
                Yağmur
                Kısa süreli yağmurlar köpeğinizin serinlemesini sağlar. Fakat soğuk havalardaki uzun süreli yağmurlar tabiki köpeğiniz için zararlı olacaktır. Vücudun soğuyarak güçsüzleşmesine sebep olur.
                Rüzgar
                Çok şiddetli sıcak veya soğuk olmadıktan sonra köpeğimiz için yararlıdır. Köpekler her zaman hafif rüzgarları da severler. Fakat rüzgarın şiddeti arrtıkta uçuşan tozların göz ve kulak içine kaçması veya tüylerin arasında birikerek enfeksiyon yaratma olasılığı her zaman düşünülmelidir. Köpeğinizi şiddetli rüzgarlarda özellikle yaz aylarındaki kuru rüzgarlardan korumalısınız.
                Kar
                Sanılanın aksine kar köpekler için hiçbir tehlike arz etmez. Aksine köpekler karı çok sever. Fakat güneşli havalarda dikkatli olunmalıdır.  Çünkü güneşin karda yansıması köpeğinizin gözlerine zarar verir. Bunun dışında köpeğinizin karda alacağı keyfi endişelenmeden izleyebilirsiniz.

Uğur Bazan
Veteriner Hekim
                

1 yorum: