17 Mayıs 2012 Perşembe

Kedilerin Yememesi Gerekenler

KÖPEK MAMASI: Bu beslenme çeşidi bir alışkanlık haline getirilmediği sürece riskli olsa da yine de kedinizde problem yaratmayabilir. Fakat devamlı şekilde köpek maması tüketimi kedinizde kalp hastalıklarına sebep olabileceği için asla önerilmez.

TÜM YAĞLI YİYECEKLER: Kedinizi yağlı yiyeceklerle beslemeniz kedinizde ani pankreas yangısı olarak açıklanabilecek akut pankreatit hastalığına yol açacaktır.

BALIK: Çiğ, kızartılmış veya konserve şeklindeki balık kedinizde tiamin diğer adıyla B1 vitamini eksikliğinden kaynaklanan hastalıklara sebep olabilir.


ÜZÜM: Taze veya kuru üzüm kedinizin böbreklerine zarar verebilecek ve henüz tam olarak belirlenmemiş bir zehir içerdiği için asla kedinize verilmemelidir.

DEMİR EKSİKLİĞİ İÇİN KULLANILAN ÜRÜNLER: İnsanların demir eksikliğini gidermek amacıyla kullandığı bazı tamamlayıcı ürünler kedinizin sindirim sistemi mukozasına ve özellikle karaciğer ve böbrek gibi organlarına zarar verebilecek zehirli bir içeriğe sahiptir.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Süt ve süt ürünleri yetişkin kedi ve köpeklerde ishale neden olur. Kedilerin bağırsaklarının doğal yapısı (flora) oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Sütün içerisindeki bakteriler yaş ilerledikçe daha az özümlenebilir hale gelir, yani yetişkin bir kedinin süt içmesi yavru kediye nazaran daha az zararlıdır. Fakat buna rağmen kedilerin yaşı geçtikçe süte karşı daha az istekli hale gelirler.

BOZULMUŞ YİYECEKLER: Bozulmuş yiyecekler kedinizin organlarına zarar verebilecek ve ishale neden olabilecek toksinleri içerdiği için kedinizi zehirleyebilir.
MANTAR: Kedinizin vücudunda bir çok sisteme zarar verebilecek zehir içerdiği için kedinize asla mantar vermemelisiniz.

SOĞAN VE SARIMSAK: Soğan ve sarımsağın her şekli kedinizin alyuvarlarına ciddi şekilde zarar verebilir. Bu zarar da kedinizde kansızlığa yol açar. Buna rağmen yine de sarımsak soğana nazaran daha az tehlikelidir.

ÇİĞ YUMURTA: Besinler aracılığıyla vücuda giren biotin vitaminin kulllanılmasını engeller. Tüy ve deri sağlığı için vücutta bulunması şart olan biotin vitamini eksikliği de kedinizde deri ve tüyle ilgili problemlere yol açabilir. Ayrıca, çiğ yumurta Salmonella bakterisinin üremesi için uygun bir ortamdır.

ÇİĞ ET: Çiğ et, kedinizde kusma ve ishale yol açabilecek salmonella bakterisi içerir. Yoğun tüketimi ölümle sonuçlanabilir.

TUZ: Yoğun miktardaki tüketimi elektrolitlerde dengesizliğe yol açar.

ŞEKERLİ ÜRÜNLER: İçerisinde şeker olan ürünler, kedinizde obezite hastalığına, diş sağlığı sorunlarına ve özellikle şeker hastalığına neden olabilir.

YEMEK ARTIKLARI: Sizin yediğiniz yiyeceklerin artıkları asla kedinize uygun değildir. %10 üzerindeki tüketimler kedinizin sağlığını kesinlikle bozacaktır.

MAYALI HAMUR: Kedinizin mide ve bağırsaklarını rahatsız edecek bir gaz oluşmasına neden olduğundan kediniz için oldukça zararlıdır.

Kedilerin yememesi gereken diğer besinleri okumak için Tıklayın...

Fransızca' dan Çeviren
    Mine Bazan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder