27 Nisan 2012 Cuma

Köpeklerde Eğitici Oyunlar


    Size vereceğimiz bu 5 oyun örneğinin ortak özellikleri; Kolay, ekonomik ve her zaman oynanması mümkün olmalarıdır.                                                                        
    Oyunlara başlarken unutmamanız gereken ilk kural BAŞARISIZLIĞI DURUMUNDA ASLA VE ASLA KÖPEĞİNİZİ AZARLAMAYIN !

1- Bilinmeyenden korkmasını engelleme köpek oyunu

Köpeğinizin bilmediği şeylerden korkmasını engellemeye yardımcı olmak için evinizdeki herhangi bir odanın kapı pervazına tahta bir sopayı sabitçe yerleştirin ve sopaya şeritler halinde kestiğiniz uzun kağıtları yapıştırın. Böylece kapıda sallanan kağıtlar elde etmiş olacaksınız. 

Sopanın arkasına geçin ve köpeğinizi çağırın. Böylece köpeğinizin bilmediği nesnelere veya seslere olan korkusunu aşmasına yardımcı olacaksınız. Ayrıca köpeğinizin yabancı seslerden korkmamasını sağlamak için bir düdük de kullanabilirsiniz.


2- Komut duygusunu geliştirici köpek oyunu

Köpeğinize komutlarınızı öğretmek için sıcak-soğuk oyunu iyi bir başlangıç olacaktır. Çocukların da çok sevdiği bu oyun sayesinde köpeğinize vereceğiniz komutu takip ederek sakladığınız bir nesneyi bulmaya çalışacaktır. 

İlk olarak bu oyuna köpeğinizin mamasını saklayarak başlayın. Önce köpeğinizi oturtun ve mama kabını bir kaç metre uzağa götürün, daha sonra ona 'bul' komutunu söyleyerek mamanın yanına gelmesini sağlayın. Köpek bir kere net olarak beklemesini ve komut gelince mamaya gelmesini gördükten sonra oyuna başlayabilirsiniz.

Oyunun ilk zamanları örneğin mamayı kolay yerlere saklayın; örneğin bir kartonun arkasına  ve ARA komutunu verin. Farklı basit örneklerle bu işlemi bir kaç kez tekrarlayın. Mamaya yaklaştığında SICAK, uzaklaştığında ise SOĞUK kelimelerini kullanın. Gitgide köpek mamasını daha iyi yerlere saklayın ve bulmasını zorlaştırın. Zamanla başka nesneler kullanabilirsiniz. Örneğin; Köpek topları, köpek oyuncakları vs...


Veteriner Hekim
    Uğur Bazan

1 yorum: